Cum Rezolvăm Anxietatea de Separare a Copilului. Paşii integrării la Grădiniţă

Gabriela Maalouf, formator si practician NLP, specializata in programare neurolingvistica pentru copii si parinti, ne impartaseste din experienta ei de mama, cum a abordat si solutionat anxietatea de separare in familia ei.

Cum rezolvăm anxietatea de separare prin tehnici din NLP: modelarea abilităţilor şi ancora.

„În familia noastră, anxietatea de separare s-a manifestat în toată forța ei. Ne-a luat ușor pe nepregătie, cu toate că o așteptam și ne făcusem temele destul de bine. Și nu mă refer la teama de separare din copilăria mică, când micuții realizează că cei în care au cea mai multă încredere că vor răspunde prompt nevoilor lor pot pleca și neavând repere în timp, se sperie că îi pot pierde definitiv.

Pe nepusă masă ne-a luat integrarea la grădință. Mai bine spus, masa era pusă, dar nu în ordinea preferată de cea mică. De aceea este important să conștientizăm faptul că fiecare om este unic și are nevoie de tipuri diferite de abordare. Să vă povestesc cum am pus inițial masa, cum ne-am pregătit de momentul dificil al integrării la grădiniță. Tot ce am făcut a fost ca la carte și de aceea consider că este bine să trecem prin acești pași ai integrarii:

Pașii integrării la grădiniţă

  1. Am mers cu ea la grădiniță, i-am prezentat locul, jucăriile.
  2. A cunoscut educatoarea, aceasta povestindu-i lucruri interesante pe care urma să le facă acolo.
  3. Am stat o zi și ne-am uitat la copii cum se joacă, cum se desfășoară o zi în acel loc.
  4. Am mers împreună și am stat treptat de la o jumătate de oră pâna la 4 ore.
  5. Am discutat despre ceea ce simte, am ascultat-o atent și am asigurat-o de dragostea mea necondiționată.
  6. Ne-am creat un ritual dimineață.

 

Cauti o gradinita pentru copilul tau?

Iti recomandam Montessano Cresa.Gradinita.Scoala

Toți acești pași sunt utili și vă invit să îi urmați. Pentru mulți copii sunt suficienți! Ei bine, fata mea a avut nevoie de ceva suplimentar, căci plângea mult, cu sughițuri, plângea chiar și noaptea în somn. Am pus în practică, mai bine de jumătate de an, un joc de rol, în care ea era mama, iar eu copilul ce trebuia dus la grădiniță. Mă ducea până la ușa dormitorului, unde mă lăsa zâmbind, închizând ușa după ea. Eu trebuia să mă vait și să plâng, să-mi rup cămașa de pe mine, ca mai apoi ea să vină să mă linștească: ”E în regulă, mami e aici, ea vine în fiecare zi după tine.” Același discurs pe care îl repetam eu din tot sufletul zi de zi, când o luam de acolo.

Cum folosesti jocul terapeutic? Afla din cartea Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.

anxietatea de separare fetita cu codite

Dar altceva a ajutat-o cu adevărat. Două tehnici din NLP, pe care eu le-am folosit, după ce am descoperit din conversațiile cu ea ce anume o deranja, ce o speria cu adevărat.

Mulți psihologi apreciează anxietatea de separare ca fiind o tulburare sau un fenomen, determinat de o frică excesivă de pierdere, de separare de persoanele de care copilul este atașat emoțional. Părerea mea despre anxietatea de separare e un pic diferită. Personal, prefer să o descriu drept o trăire emoțională intensă, perfect normală în anumite etape de dezvoltare. Nu tuturor copiilor le este frică, neapărat, că își pierd fizic părinții. Charlize a mea este un exemplu, ea știa că mă întorc de fiecare data să o iau. Ea se temea de fapt, că în perioada în care suntem separate, ne deconectăm total, îi era frică că pierde dragostea mea, ca și cum am fi trăit în lumi diferite și că pentru ceva timp dragostea mea va înceta să existe.

  • Am lucrat modelarea abilităților -tehnică NLP- cu ajutorul personajelor preferate. Descrierea tehnicii în sine este complicată, însă finalul poate fi folosit de fiecare părinte în parte. A noastră a avut valoare de lucru în echipă, de susținere necondiționată în descoperirea propriei metode de vindecare, dar poate avea valoare și aplicată independent. De asemenea, se poate deprinde utilizarea metodei cu ajutorul unui specialist, pentru a lucra ulterior cu copilul.

Așadar, revenind la ceea ce s-a întâmplat, Charlize a modelat abilitatea de a înțelege, în mare, dragostea unei mame, ascultându-mi inima, așa cum făcea personajul ei favorit, Tarzan, când acesta a înțeles că nu era diferit de mama lui gorila. Charlize a înțeles că dragostea mea continuă și atunci când suntem separate. Ulterior, de fiecare dată când avea o problemă, îmi asculta inima să se asigure că dragostea mea continuă, independent de starea prin care treceam, de oboseală, de frustrare sau dacă acordam atenție mai multă cuiva, o perioadă, dacă este nevoie.

Citeste si: Parentaj sensibil si inteligent. Sa ne intelegem pe noi insine, pentru a creste copii fericiti. Daniel J. Siegel, Mary Hartzell

  • Cealalată tehnică NLP folosită a fost ancora. Ancora în NLP este diferită de ancora- talisman norocos, menit să ne schimbe viețile, cu toate că noi nu facem nimic. Ne cumpăram un pomișor, o brățărică, etc. și așteptăm ca viața noastră să capete alt sens, altă culoare, să se întâmple o minune în timp ce noi stăm relaxați pe canapea. Ei bine ancorele în NLP se creează în timpul unui exercițiu și ele au doar rolul de a ne reaminti că noi avem, în interiorul nostru puterea de a face un anumit lucru sau că deținem anumite calități, abilități, resurse, cum ar fi încredere, răbdare, perseverență, etc.

Ancora folosită de noi pentru a trece mai lin prin procesul de individualizare, determinat de integrarea în grădință sau școală a fost reprezentata de niște desene pe mânuțe (ea le-au descoperit în timpul exercițiilor). Acestea nu-i dădeau nimic gratuit și nu aveau puteri miraculoase. Desenele ii aminteau că are resursele necesare pentru a crea prietenii, de a-și pune în valoare abilităților, că are toată dragostea necondiționată a familiei.”

Mai multe articole despre acomodarea la gradinita: 

Adaptarea copilului la gradinita. Prima separare a copilului.

De ce nu vor copiii sa mearga la gradinita? 

Cum ne pregatim copilul pentru gradinita?


Credit foto: parents.com

Citeste alt articol scris de Gabriela: Cum gestionam emotiile cand apare rivalitatea intre frati. 

DISTRIBUIE
Gabriela Maalouf este formator NLP, primul practician din Romania care cu specializare in Marea Britanie in programare neurolingvistica pentru copii si parinti. Pentru părinţi organizează atelierul “Ghidul familiei împlinite”, un ghid de patru sesiuni, se discută despre cum putem dezvolta un parteneriat trainic cu micuţii noştri. De asemenea, lunar ea organizează ateliere, cu teme diverse: anxietate de separare, gestionarea crizelor, independenţa copiilor, cum îi ajutăm pe copii să înveţe. Pe Gabriela o poti gasi si pe blogul de pe pagina ei, mai scrie la Totul despre mame sau o poti intalni la videomeditatiile de la Itsy Bitsy.
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU