Cum gestionam agresivitatea copiilor, by Otilia Mantelers

Cum se manifesta agresivitatea copiilor, care sunt cauzele agresivitatii si cum o putem gestiona?

Pe 3 februarie am participat la un nou atelier cu Otilia Mantelers, cu tema Agresivitatea copiilor.

Cine a mai participat la atelierele Otiliei stie ca acestea sunt interactive, parintii sunt liberi sa intervina si sa puna intrebari, astfel ca evenimentul raspunde in mare parte nevoilor parintilor. Prin urmare, nu vom regasi prea multa teorie in acest review sau in altele, caci atelierele sunt pline de exemple personale si de raspunsuri la problemele ridicate de parinti.

Mai jos incerc sa redau elementele esentiale de la acest workshop:

Ce inseamna ca un copil manifesta sau are un comportament agresiv?

Agresivitatea unui copil nu inseamna doar atunci cand el loveste.
Spunem ca un copil este agresiv (atentie, este o eticheta!) atunci cand:

  • nu isi poate stapani pornirile si loveste
  • tipa
  • arunca cu obiecte,
  • vorbeste urat cu ceilalti,
  • se loveste singur (da cu capul de pereti, obiecte, etc.).

De ce lovesc copiii?

Un copil loveste cand ii este frica de ceva (de separarea parintilor de cele mai multe ori) sau/si este deconectat de parintii lui.

Acest lucru nu inseamna ca toti copiii care lovesc au frici.

Cea mai frecventa frica a copiilor este frica de separare. Aceasta teama este prezenta la toata lumea, copii si adulti, pentru ca fiecare dintre noi a trait la un moment dat o trauma de separare: separarea de parinti la o varsta prea frageda, sau daca mama a stat cu copilul, a intervenit separarea de tata, sau mama a stat cu copilul dar nu a putut sa fie “prezenta”.

Cum se manifesta teama de separare?

  • mi-e frica fara mama/tata
  • nu ma simt in siguranta

Teama de separare sta la baza agresivitatii. Daca eu am o teama de separare, o predau genetic si copilului meu, cu alte cuvinte traumele se dau mai departe, de aceea e atat de important ca fiecare parinte sa lucreze cu el, sa fie echilibrat din punct de vedere emotional.

 


Citeste si:

Copilul meu nu vrea să îşi facă lecţiile. Cum îi poţi oferi ajutor la teme?

Copilul si regulile. Cand poate respecta copilul regulile


Cum functioneaza creierul?

Sistemul limbic (care se afla la ceafa) tine in echilibru tot creierul. Daca acesta functioneaza, toti centrii functioneaza si copiii sunt echilibrati, si se vede in faptul ca sunt capabili sa isi controleze impulsurile.

Daca nu functioneaza sistemul limbic, nici cortexul nu functioneaza iar copilul nu isi poate stapani pornirile si loveste, tipa, arunca cu obiecte, vorbeste urat cu ceilalti.

Prin urmare, cand copilul nu este conectat sau ii este frica, nu ii va mai functiona sistemul limbic si in functie de mediu si de stimuli, poate sa reactioneze agresiv.

De unde poate sa mai apara agresivitatea?

  • privitul de imagini (video) violente: filme, desene cu continut violent, stiri, etc.
  • certurile din familie
  • certuri pe care le-a vazut in alte medii, in afara familiei
    Agresivitatea vine din sentimentul de supravietuire, din teama.

 

Cum sa mentii conectarea cu copilul tau?

Iti recomandam cartea „Lacrimi si crize de furie”, de Aletha Solter, ce descrie un nou mod de a reacţiona la plânsul copiilor si la crizele de furie ale acestora, de la naştere până la vârsta de opt ani. Cartea de faţă te va încuraja şi te va ajuta să rămâi conectată la copilul tău în aceste momente dificile.

Citeste si care efectele televizorului si a jocurilor in dezvoltarea creierului copilului?


Copilul nu constientizeaza ca ii este frica, teama de separare dupa despartirea de parinti (la gradinita de ex.) Iar cand este in grup, apare si teama de a nu fi placut; chiar daca ne spunem noua si copilului ca nu conteaza sa te placa altii, noi ca specie suntem oamenii tribului, avem nevoie unii de altii pentru supravietuire. Daca nu ma plac oamenii, raman singur si NU supravietuisc singur, deci ma lupt pentru a fi placut, pentru a nu ramane singur, deci ii bat pe ceilalti copii.

Ce putem face cand apar manifestari de violenta in comportamentul copilului nostru?

 

Instrumente pentru a gestiona agresivitatea copiilor.

Ce sa NU mai facem cu copiii?
1. Nu imi mai spun: “sper ca astazi sa nu ii loveasca pe copii” (nu ajuta la solutionarea situatiei).
2. Nu ii fac morala. Vorbitul despre agresivitate si violenta nu rezolva problema. Este ok sa ii explicam o data, dar nu repetam la fiecare ocazie: ne pregatim de vizita si ii amintim ca nu trebuie sa il mai loveasca pe copilul X caci nu o sa ne mai primeasca in vizita, etc.
Vorbim in schimb despre valorile noastre, i le explicam: „Noi nu lovim, asta este o valoare a familiei noastre”.

Copiii nu vor sa loveasca sau sa fie agresivi, dar nu stiu cum sa gestioneze ceea ce este in interiorul lor, emotiile lor. De aceea, explicatiile noastre nu ii ajuta foarte mult, ei au nevoie sa ii ajutam sa se opreasca. Sa intervenim atunci cand ei lovesc, sa fim acolo.

Ce pot sa fac ca sa rezolv comportamentul agresiv al copilului meu?

  • Ofiterul de serviciu

Imi stabilesc ca prioritate in viata mea, pentru o perioada, acest proiect emotional prin care doresc sa rezolv problema pe care o avem in familie cu agresivitatea copilului. Ce fac concret? Observ la copilul meu sa vad cand apare acest comportament, in ce conditii. Imi notez toate situatiile in care se manifesta agresivitatea si voi descoperi cauzele si conditiile care o provoaca, astfel voi sti cum si cand trebuie sa intervin sa il opresc pe copilul meu sa fie agresiv.

  • Fac Listening partnership:

in acelasi timp in care am inceput “urmarirea copilului”, vorbesc despre ce inseamna pentru mine violenta, agresivitatea, ce simt si ce scoate din mine cu un prieten care poate sa ma asculte respectand principiile LP (nu ma judeca, nu imi da sfaturi).

Exemplu de situatie concreta:

Planific o vizita cu copilul meu care are un comportament agresiv fata de copilul gazdei. Ca pasi trebuie sa urmez?
1. Descopar povestea agresivitatii mele: fac LP cu cineva inainte de vizita si povestesc ce trairi am eu legate de subiectul violenta, agresivitate; care sunt emotiile din copilaria mea.
2. Vin acasa si inainte de vizita stau putin cu copilul, ma conectez, ca sa fiu sigura ca nu merge acolo „pachet de emotii” si sa gaseasca orice motive pentru a izbucni.
3. Merg in vizita si fac pe ofiterul de serviciu: stau langa copil ca sa fiu pe faza si sa intervin. Deci aceasta vizita nu va fi despre mine si despre a socializa eu cu parintii, ci sa imi ajut copilul si sa intervin atunci cand el va avea intentia de a lovi. Efectiv, il supraveghez indeaproape, nu il las singur cu copilul cu care stiu ca dupa 5 min de joaca il loveste (de obicei).

Repet acest comportament atat cat este cazul, poate 3 saptamani sau poate 3 luni, pana dispare comportamentul agresiv si violenta.

Review scris de Zina Nichita, Editor Gokid.


Te-ar putea interesa si :

Activitati si evenimente de weekend pentru copii

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU