Plăcinta Răspiua. Primul Loc de Joacă Polisenzorial Public din București Care Aduce Împreună Copii Cu şi Fără Dizabilități

    Răspiua este o inițiativă de accesibilizare a locurilor de joacă din oraș pentru toți copiii, indiferent de (diz)abilități. Plăcinta Răspiua este primul loc de joacă polisenzorial public din București care aduce împreună copii tipici și copii cu dizabilități.

    Plăcinta Răspiua este o construcție radială în care fiecare felie de spațiu este folosită pentru a provoca un simț sau mai multe. Ea poate fi explorată și de copiii în scaun rulant, îi poate inspira în zona muzicală pe cei cu deficiențe de vedere sau autism, ajută la dezvoltarea musculaturii prin suprafețele cățărabile și poate fi interesantă prin diversitatea texturilor pentru toți copiii. Cel mai important, aduce împreună copii tipici și copii cu dizabilități.

    Inaugurarea Plăcintei Răspiua are loc duminică 23 iulie în grădina Muzeului Culturii Romilor, când toţi copiii vor putea explora un loc de joacă creativ, interactiv și incluziv. 

    Plăcinta Raspiua
    facebook/raspiua/

    Unde? Muzeul Culturii Romilor, Drumul Săbăreni 101-125, cartierul Giulești Sârbi.

    De ce o plăcintă? Din două motive, care țin de accesibilizare și interactivitate. Unu, circularitatea construcției îi obligă pe copii să memoreze succesiunea jocurilor și îi ajută astfel, inclusiv pe cei cu deficiențe de vedere, să se orienteze ușor în spațiu. Doi, mersul în cerc în interiorul Plăcintei poate fi în sine un joc social și poate ține copiii la joacă mai mult timp (infinit? ?).

    Spațiul are o suprafață de 28 metri pătrați și poate găzdui la joacă până la 20 de copii în același timp; este cel mai interesant pentru copiii cu vârste de 3-10 ani.

    Plăcinta Raspiua loc de joaca polisenzorial placinta
    facebook/raspiua/

    După staționarea la Muzeul Culturii Romilor pe timpul verii, structura va fi mutată în Parcul Național din București, acolo unde poate servi comunității cu cea mai mare densitate de copii cu dizabilități din oraș.

    Proiectul îşi propune trei direcții de acțiune — documentarea comportamentelor copiilor în timpul jocului, proiectarea unor spații de joacă care să stimuleze toate simțurile și să acomodeze orice dizabilitate și promovarea unor principii de accesibilizare a locurilor de joacă la nivel instituțional și public.

    ::: Răspiua este un proiect AMAis câștigător al programului Mobilizăm excelența, finanțat de Porsche Romania prin Fundația Comunitară București.

    Adulții de la Răspiua sunt arhitecți, urbaniști, activiști; vor să construiască primele spații de joacă polisenzoriale din România accesibile și copiilor cu deficiențe de vedere, auz, motorii sau tulburări de spectru autist. Cu ajutorul copiilor și respectând principiile designului incluziv, ei vor adapta și (re)inventa aparate tipice de joacă din spațiile publice astfel încât să stimuleze cel puțin două simțuri, reducând astfel din distanța abilităților.

    Unul din efectele pe termen lung ale interacțiunii cu spații neaccesibilizate este creșterea co-dependenței copilului nevăzător față de însoțitor. Am observat că elasticitatea corzilor, trambulinei și lipsa colțurilor aparatului dau copiilor încrederea să exploreze; aproape mereu ea se transformă în bucurie explozivă.

    Plăcinta Răspiua loc de joaca polisenzorial trambuline
    facebook/raspiua/

    Concluziile pe care le-am tras în perioada de observație și focus grupuri de la copiii cu dizabilități ne ajută să construim un loc de joacă mai bun pentru toți copiii. Distribuiți printre prieteni, empatia crește și prin accesibilizarea informației. #SharingIsCaring

    Plăcinta Răspiua loc de joaca polisenzorial leagan scaun
    facebook/raspiua/

    Sursa: facebook.com/raspiua/

    S-a strigat Răspiua!

    Detalii Locație

    Județ:
    Bucharest

    Oraș:
    Bucharest

    Adresa:
    Drumul Săbăreni 101-125

    DISTRIBUIE
    GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!

    EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

    NICIUN COMENTARIU

    ADAUGĂ COMENTARIU