Cum ne Pregătim Copilul pentru Grădiniță? Ce Facem pentru Adaptarea la Grădiniță

Copilul începe grădiniţa! Pentru cei mai mulţi dintre noi acest eveniment este un prilej de bucurie. Curând însă înţelegem că în acelaşi timp este incărcat şi de temeri şi întrebări. Se va descurca cel mic la grădi? Va primi atenţia şi afecţiunea de care are nevoie? Cum va reacţiona în relaţiile cu ceilalţi copii? Până la urmă cum ne pregătim copilul pentru grădiniță?

Cu toţii dorim o adaptare uşoară, rapidă şi frumoasă a copilului nostru la grădiniţă. 

Vă propunem un articol care să vă ajute să pregătiți acest moment, dacă aveți copii mici care vor (re)începe grădinița.

Multumim Ioanei Agachi pentru sfaturile pe care ni le-a oferit despre adaptarea la gradiniţă. Cum ne pregatim copilul pentru gradinita?

În drum spre grădi!

Buline roșii pentru excelență în activități, multe jucării și rapiditatea necesară de a sustrage jucaria preferată, serbări și cântecele, dormitul la prânz unul lângă altul. Sunt primele lucruri care îmi trec prin minte când aud cuvântul grădiniță. Nu știu cât s-au gândit, analizat părinții mei grădinița la care m-au dat. Suspectez că nu foarte mult având în vedere lipsa de grădinițe private și obligativitatea înscrierii celui mic la grădinița din cartier. Noroc sau nu, senzația care mi-a rămas este una de bucurie și joc.

Acum situația s-a schimbat aproape radical: multe grădinițe de toate soiurile, cu metode alese sau nu, stat sau privat, limbi străine, opționale, meniuri diverse, programe diverse, vârste diferite. Vorbim deja de un sistem de selecție, de liste scurte de grădinițe. Totul cu gândul și dorința ca cel mic să se dezvolte armonios pe toate planurile şi să achiziționeze abilități, să își pună la lucru potențialul (nevoile părinților). Dacă ne referim la nevoile celui mic, atunci lucrurile par mai simple dar complexe totodată:

  • Să stau cât mai mult cu mami și cu tati – nevoia de afecțiune și siguranță;
  • Să mă joc – nevoia de învățare/ dezvoltare;
  • Să mă joc și cu alți copii – nevoia de socializare;

Indiferent de grădinița aleasă, provocarea și a părinților și a copiilor este adaptarea la acest nou mediu și sistem. Un mediu guvernat după alte reguli care pentru copil sunt noi.

Procesul de adaptare este diferit de la un copil la altul în funcție de personalitatea sa. El depinde de stilul de atașament dezvoltat față de părinți, de vârsta la care începe grădinița și de reacția sa la nou. Astfel, cu cât un copil este mai introvertit, mai dependent de părinți, cu un atașament anxios/ evitant sau ambivalent. Mic de vârstă și cu un grad ridicat de conservare, cu reticiență față de nou, el va avea o adaptare mai dificilă și lungă în timp.

Cauti o gradinita pentru copilul tau? Iti recomandam Montessano Cresa.Gradinita.Scoala

Totuși, indiferent de particularitățile copilului, există câteva direcții generale de care trebuie să ținem seama atunci când ne-am hotărât să-l ducem pe cel mic la grădiniță.

Iată de ce trebuie să ţinem cont pentru a facilita copilului adaptarea la gradiniţă, cum ne pregătim copilul pentru grădiniță:

  • Introduceţi noțiunea de grădinița și o descriere a acesteia înainte de a face lista scurta pentru vizitat;
  • Mergeți la câteva ateliere, programe susținute în grădinițe pentru a- și forma și o reprezentare vizuală a acestui concept;
  • Explicați-i de când urmează să meargă la gradiniță, ce schimbări vor apărea în viața lui cu această ocazie și de ce este necesar acest pas în dezvoltarea sa;
  • Implică-l în procesul de alegere: vă poate însoți la grădinițele care sunt finaliste în selecție;
  • Începeți să-i modificați programul (ora de trezire, mese, somn) cu cel puțin două săptămâni înainte de prima zi la grădi, în funcție de sistemul acesteia;
  • Dacă cel mic este obișnuit să stea permanent cu mami sau tati, începeți să reduceți acest timp treptat, pentru a se obișnui cu separarea. Același principiu este valabil și în primele săptămâni de grădiniță;
  • După începerea grădiniței, alocați un timp special de joacă acasă după program, în care ghemotocul să propună jocurile sau activitățile ce le vrea să le faceți împreună cu el.

Un alt aspect important care poate influența procesul de adaptare la grădinita este dispoziția noastră emoțională legat de acest subiect. Cu cât suntem mai relaxați, optimiști și încrezători în cel mic, cu atât și el va avea suportul emoțional necesar de a trece prin acest proces. Înainte de toate, ghemotocii simt emoțiile noastre și se lasă “contaminați” de ele. Frica, neîncrederea, panica, dezamăgirea, neliniștea noastră pot aduce multă instabilitate în ei, și, prin urmare îngreunează adaptarea.

Fiecare copil are propriul ritm de înțelegere a schimbărilor și propriul stil de gestionare a noului. Adaptarea în sine nu este un proces liniar – dacă aparent primele zile la grădinită au mers foarte bine, nu înseamnă că greul a trecut. Este recomandat ca primele săptămâni și chiar luni, să fim vigilenți. Să-i observăm pe cei mici și să le asiguram constant suportul nostru, în ritmul lor.

În concluzie pentru o adaptare ușoară la grădiniță și nu numai, rolul nostru de părinți este să înțelegem și să satisfacem nevoile copiilor. Să empatizăm cu emoțiile acestora şi astfel să-i pregătim pentru această etapă.

– ♦ –

Articol scris de: Ioana Agachi, Psihoterapeut centrat pe persoană

Trainer ateliere parenting- Eu, părinte ghemotoc

http://euparinteghemotoc.blogspot.ro/

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU