Cum şi De Ce Să Duci la Teatru Copii Mici si Bebeluşi. 10 Motive Serioase Să Mergeţi Împreună

De ce teatru pentru copii mici de 1-3 ani? Cum alegem spectacolele de teatru potrivite si care sunt bunele maniere cand mergem la teatru cu copii mici?

În acest moment există pe piaţă o ofertă din ce în ce mai mare de activităţi artistice care se adresează copiilor foarte mici, cei sub 3 ani. Teatrul pentru copii mici este una dintre activităţile din ce în ce mai intens promovate. Uneori este dificil să înţelegem cum un copil atât de mic ar putea fi interesat de teatru, ce ar înţelege dintr-o piesă de teatru aşa cum o ştim noi şi dacă ar fi doritor să stea cuminte sau să se implice în activitate. Ca părinte, ce trebuie să ştii oare despre cum să duci un bebeluş la teatru? Îţi cunoşti puiul, ştii cât e de năzdrăvan, ştii că uneori plânge pur şi simplu şi e de neoprit, ştii că uneori este ca un vulcan.

1. E important să ţinem cont de faptul că teatrul este un act, în primul rând artistic, apoi unul de divertisment sau de învăţare.

Este un minunat prilej ca cel mic să înveţe că pe lume există ceva ce se numeşte artă, un “ceva” ce pur şi simplu e frumos. Teatrul nu are doar o componentă didactică aşa că nu te întreba “ce învaţă copilul” acolo. Va învăţa în primul rând că există teatru. Nu te aştepta nici să vezi reacţii spectaculoase. Este un prim moment de familiarizare cu arta şi cu imaginile artistice.

2. Caută produsul adaptat puiului tău.

Fiecare spectacol pentru copii va avea ca specificaţie o grupă de vârstă. Chiar dacă puiuţul tău e precoce şi uneori pare mai mare decât este, e o mare diferenţă între un spectacol adresat categoriei 1-3 ani (teatru copii mici) şi unul adresat categoriei 3-7 ani. Dacă duci copilul la un spectacol dintr-o altă categorie de vârstă, rişti să se plictisească sau să nu fie interesat de ceea ce se întâmplă pe scenă.

3. Teatrul este socializare, vor fi şi alţi copii şi alţi adulţi.

Copilul se poate speria la început, ai răbdare cu el, se va adapta pe parcurs dacă ai încredere în el. Nu te speria mai tare decât el. Socializarea este necesară, iar acest moment este unul în care copilul învaţă să socializeze alături de părintele său, învaţă să se joace alături de părinte, învaţă să interacţioneze cu viaţa.

Joaca-te mai mult cu copilul tau! Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.

4. Teatrul este un eveniment vizual

Cu exceptia spectacolelor interactive, ceea ce se întâmplă pe scenă pe parcursul spectacolului este treaba exclusiva a actorilor. Dacă copilul tău va intra în scenă şi va începe să redecoreze scena va modifica mersul spectacolului şi va împiedica actorii să îşi facă bine treaba. Ştim că eşti mândru de copilul tău dar părinţii şi ceilalţi copii au venit să vadă spectacolul şi nu pe puiuţul tău simpatic care face năzdrăvănii.

5. Teatrul presupune limitarea dintre spaţiul meu şi spaţiul unde se desfăşoară ceva.

Este o primă formă de limită exterioară casei, pe care copiii o vor înţelege. A înţelege că există un spaţiu în care “stăm la margine şi ne uităm” este un pas pe calea dezvoltării.

 

Mereu poate exista un spaţiu unde stăm noi şi un spaţiu unde se petrece ceva. Ele nu se amestecă întotdeauna şi asta e o lecţie de învăţat.

Copilul nu va fi traumatizat dacă i se explică că nu are voie să intre în spaţiul scenei aşa cum sigur îi va face bine dacă i se explică la zoo că nu are voie să intre în spaţiul animalelor.

Citeste mai jos despre cum mergem la teatru cu copiii mici.

spectacole teatru copii mici

6. Teatrul presupune şi o primă înţelegere a timpului.

Timpul “acum ne uităm” şi timpul “acum avem voie să ne jucăm” sunt diferite şi este tot un pas spre dezvoltare. Copilul nu va fi traumatizat de această amânare a atingerii obiectelor, ci dimpotrivă, va fi un pas frumos spre creşterea lui, limitele şi amânarea fiind unele dintre cele mai importante repere ale adultului de mâine.

Iti recomandam sa citesti si:

Ofera calitate vacantei copilului tau! Programe de vacanta la Casuta Aventurilor

Evenimente gratuite pentru copii in Bucuresti in vacanta de vara 2016

7. De obicei piesele de teatru pentru copii foarte mici au un timp în care copilul este lăsat să exploreze spaţiul scenic şi să se joace cu recuzita.

Este un moment în care copilul este încurajat să atingă, să cerceteze, ca o răsplată binemeritată a curiozităţii lui şi a răbdării pe care a avut-o. Va înţelege că “ai voie “ să faci anumite lucruri dacă respecţi regula. Este o legătură subtilă între permisiune şi interdicţie şi o introducere a noţiunii de “regulă”.

8. Esteticul şi “pentru că este frumos” sunt noţiuni uneori greu înţelese şi de către adulţi.

Există lucruri care ne folosesc şi lucruri frumoase, lucruri utile şi lucruri estetice. Dacă până în acest moment copilaşul a învăţat utilitatea lucrurilor şi modul de a fi folosite, acum va învăţa o altă noţiune subtilă, aceea de frumos sau de estetic precum şi starea de admiraţie.

9. Farmecul lui “ca şi cum”.

Teatrul este convenţie dar este şi realitate. Este un joc, aşa cum tot ceea ce face copilul este un joc. Perna devine maşinuţă şi asta e foarte bine. Uneori ne concentrăm să oferim copilului explicaţii şi sens. În teatru se va simţi bine pentru că lucrurile există, ne jucăm cu ele fără să existe neapărat explicaţii.

Iti recomandam: Nasturel, Don Freeman – O poveste potrivita pentru copii de la 2-3 ani, foarte buna si de citit seara la culcare.

10. Teatrul înseamnă muzică de calitate, discurs de calitate, mesaj de calitate.

Este greu de crezut că un spectacol de teatru ar putea da greş pentru copiii mici sau bebelusi. Cu ajutorul nostru copilul va fi familiarizat cu divertisment de calitate, lucru care ii va dezvolta simtul estetic si il va pregati pentru o intelegere mai profundă pe masură ce creste.

Multumim pentru acest articol Catalinei Hetel, psihoterapeut cu formare in psihodrama clasica moreniana si in terapie de familie.

Catalina este licentiata in asistenta sociala, actrita si mama a doi copii mici care ii ofera experienta practica si posibilitatea de a gresi ca parinte dar si de a creste ca adult. O puteti gasi la cabinet in Bucuresti, on line sau in programele “Teatrul din podu meu”.

Conduce grupuri de dezvoltare personala si terapie pentru adulti, adolescenti si copii si sesiune de terapie individuala.

Catalina Hetel poate fi contactata la 0766423297, [email protected]www.hetel.ro

Sursa foto: wesa.fm

Te-ar putea interesa si:

ACTIVITĂŢI ŞI EVENIMENTE PENTRU COPII ÎN WEEKEND

DISTRIBUIE
Psihoterapeut, psihodramatist, terapeut de familie. O puteti gasi in programele de dezvoltare personala din cadrul proiectului Teatrul din Podul meu si la cabinet unde lucreaza cu copii si adulti, sau chiar si pe internet, in sesiuni de terapie online. Catalina Hetel poate fi contactata la [email protected], telefon 0766423297.
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU