De ce este mai bun bumbacul organic pentru pielea copiilor nostri?

Andreea Radu, fondator www.minoki.ro, magazin on line pentru copii cu haine din bumbac organic certificat GOTS, ne povesteste care sunt diferentele intre bumbacul conventional si cel organic.

Bumbacul este una dintre cele mai utilizate fibre in industria textila cu o producție la nivel mondial de aproximativ 25 de milioane de tone pe an. Pentru a putea obtine aceasta cantitate, este necesara utilizarea substantelor chimice: pesticide, insecticide, ierbicide, ingrasaminte chimice, etc. OMS estimand ca pentru cultivarea si prelucrarea bumbacului conventional se utilizeaza nu mai putin de 8000 de substante chimice.

Aceste substante se regasesc apoi rezidual in hainele pe care le purtam chiar si dupa mai multe spalari si implicit ajung in contact cu pielea.

In ceea ce priveste pielea unui copil, aceasta este mai subtire mai fragila si mai poroasa decat cea a unui adult si ca urmare absoarbe mult mai repede substantele la care este expusa. Este desemenea mai putin rezistenta la bacterii si substante nocive in special daca este si iritata pentru ca asa cum sustin specialistii, sistemul imunitar(si implicit capacitatea de rezistenta impotriva factorilor  nocivi) se maturizeaza abia in jurul varstei de 11-12 ani.

De ce este mai bun bumbacul organic pentru pielea copiilor nostri?

Hainele din bumbac organic provin din bumbac cultivat in mod natural, fara utilizarea de pesticide sau ierbicide. Pentru mentinerea calitatii solului se practica rotirea culturilor, iar eliminarea buruienilor se face manual sau cu produse naturale. Ca urmare, calitatea apei si a solului nu este compromisa, iar produsul final este fara toxine. Un alt beneficiu al hainelor din bumbac organic pe langa faptul ca sunt mai sigure pentru piele este acela ca sunt mai rezistente, mai ieftine si mai moi. Da, sunt mai ieftine, desi par scumpe atunci cand le achizitionati. De ce?  Un produs din bumbac conventional dureaza-daca este foarte bun- 10-20 de spalari si apoi incepe sa dea semne de”oboseala” in timp ce un produs din bumbac organic poate rezista pana la 70-80 de spalari fara ca tesatura sa fie afectata in vreun fel.  Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele de bumbac obtinut conventional sunt supuse inclusiv in timpul procesului de productie unor proceduri de albire, degresare, vopsire, dedurizare cu ajutorul formaldehidelor si a altor substante chimice care altereaza insasi fibra si o face mai subtire.

Singurul mod in care va puteti asigura ca produsele sunt din bumbac organic este certificarea GOTS. Pentru a primi aceasta certificare atat cultura din care provine bumbacul cat si intreg procesul de prelucrare trebuie sa respecte strict normele stabilite de catre Global Organic Textile Standard, iar daca hainele nu au aceasta certificare inseamna fie ca nu sunt 100% din bumbac organic, fie ca in procesul de prelucrare s-au folosit substante neacceptate de catre normele GOTS.

De ce este mai bun bumbacul organic pentru pielea copiilor nostri?

Asadar, beneficiile alegerii bumbacului organic certificat GOTS s-ar putea rezuma astfel: este sigur pentru pielea copiilor, este rezistent, este foarte moale si confortabil, protejeaza mediul inconjurator, iar magazinul on line www.minoki.ro a fost creat tocmai din dorinta de a oferi hainute de calitate celor mici, cele doua branduri de fashion pe care le reprezentam fiind renumite si premiate la nivel international pe piata de organic fashion for kids.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU