Cum Construiesti o Relatie Bazata pe Respect cu Copilul Tau?

Aflam de la Adriana Mitu, trainer Aware Parenting, ce inseamna respectul fata de copil si cum putem face ca sa avem o relatie sanatoasa cu copilul nostru, bazata pe respect.

Încă de când vin pe lume copiii au nevoie de respect, mai ales din partea părinților și a celor ce îi au în grijă constant. A crede că un copil nu înțelege noțiuni precum respectul de la o vârstă atât de fragedă este o convingere greșită. Un bebeluș învață să decodifice în primul rând limbajul non-verbal al mamei, este sensibil la tonalitatea vocii, la expresiile faciale, la atingeri, la felul în care este atins și îngrijit. Acest lucru se întâmplă cu mult înainte ca el să înțeleagă mesajul transmis prin cuvinte.

Când va crește copilul își va aminti toate acestea la nivel subconștient, pentru că amintirile sunt stocate în memoria implicită încă din perioadă intrauterină. Așadar, chiar dacă ei nu-și pot aminti la nivel conștient, își amintesc la nivel subconștient felul în care au fost tratați și primiți pe lume în primele luni de viață.

Mai târziu copilul își va respecta părintele, doar în măsura în care el primește respect de la părintele său.

Vorbește-i bebelușului și spune-i de fiecare dată ce are să se petreacă, la fel cum ai vorbi cu un copil mai mare sau cu un adult. Explică-i vizita la medic, sau că-l vei lăsa în grija bunicii pentru câteva zile. El are nevoie să înțeleagă ce se întâmplă cu el și că se află în siguranță, în grija unor adulți responsabili. Dar dincolo de cuvinte este mult mai importantă atitudinea pe care o ai.

Este esențial ca atunci când discutăm cu copiii să le vorbim de la egal la egal și să-i tratăm cu respect în comunicare, încă de când sunt foarte mici. Respectul în comunicare înseamnă a nu-i spune „tu ești mic și nu înțelegi” sau „fă cum am zis eu pentru că sunt mare și știu mai bine”. Presupune a-i argumenta orice îi spui exact cum procedezi și într-o discuție între adulți. Doar astfel respectul va deveni reciproc. Dacă noi îl întrerupem atunci când vorbește, de ce am avea pretenția ca el să nu ne întrerupă pe noi? De ce el să ne spună „mulțumesc” și „te rog frumos” când noi nu folosim aceste expresii? Nu avem cum să-i cerem copilului ceva ce noi nu-i oferim lui.

Iti recomandam sa citesti si aceste articole:

Copilul meu nu vrea să îşi facă lecţiile. Cum îi poţi oferi ajutor la teme?

Cursuri de dezvoltare personala pentru copii

Apoi, când copilul mai crește, este important să-i respectăm și propria individualitate, să înțelegem că el este diferit de noi, că poate și de cele mai multe ori va avea un punct de vedere diferit. Să înțelegem că noi avem 20-30-40 de ani de experiență în spate, iar copilul are doar 2-3-5-7 și va avea o logică pe măsura vârstei sale; să-i onorăm unicitatea și să respectăm procesul de învățare prin care trece și aici mă refer la acel proces de a greși și de a învăța din greșeli. Acest lucru nu înseamnă desigur să facă tot ceea ce-și dorește, ci să existe limite, și un mediu în care el se poate dezvolta în siguranță, fără teama că orice greșeală a sa va fi pândită și sancționată.

O altă formă de respect este cea față de corpul copilului.

Pedepsele fizice sunt o dovadă de lipsă de respect pentru corpul lui. O educație bazată pe respect nu este o educație în care copilul învață să nu mai greșească din teama de a nu fi rănit. Pedepsele corporale, respectiv bătaia, au un impact negativ nu doar asupra copilului de astăzi, dar și asupra adultului de mai târziu, lezându-i puternic imaginea de sine.

O relație părinte-copil bazată pe respect formează un copil cu respect de sine. Majoritatea părinților își doresc un copil care să aibă o stimă de sine ridicată, iar pentru acest lucru primul pas este ca părintele să-l respecte. Dacă un copil nu primește respect de la părinții săi, atunci el va crește având credința că doar atât merită, că nu este demn de respect. Acesta este un adevăr dureros pentru mulți dintre adulții de astăzi, care au o stimă de sine scăzută. De aceea rădăcinile stimei de sine se află în familie și îi putem construi copilului o imagine de sine puternică în primul rând arătându-i respect pentru cine este el.

Te-ar putea interesa si:

Activitati si evenimente pentru copii in weekend in Bucuresti

10 Restaurante cu locuri de joaca pentru copii in Bucuresti


Cum poate ajuta relatia parinte-copil metoda Aware parenting?

Aware parenting este o metodă care pe mine m-a cucerit din prima clipă, în primul rând pentru abordarea unică pe care Aletha Solter, psihologul de renume internațional care a pus bazele acestei metode, o are despre plâns și mai apoi pentru că este o metodă care cuprinde mai multe aspecte importenate în relația părinte-copil: atașamentul sănătos, jocuri care-l ajută pe copil să se conecteze, disciplina non-punitivă, cum poți preveni abuzul de substanțe la copii și adolescenți. Toate acestea contribuie la formarea unei relații părinte-copil sănătoasă, iar când spun părinte aici mă refer la părinte la modul general, la toți cei ce au în grijă copii sau lucrează cu aceștia. Pentru că, de cele mai multe ori, copiii sunt lăsați în grija bunicilor, bonelor, la creșă. Și atunci influența cea mai importantă o are adultul cu care copilul își petrece marea parte a timpului, de aceea este esențial ca noi toți să cunoaștem aceste informații valoroase.

Cartea „Lacrimi și crize de furie” este o lectură obligatorie pentru orice părinte. Pe mine m-a ajutat să îl înțeleg mai bine pe copilul din fața mea, dar și să-mi înțeleg copilul interior. De multe ori uităm de acest copil interior care a trăit anumite experiențe în propria copilărie și care iese la iveală atunci când interacționăm cu cei mici. Spre exemplu, în aware parenting se face mereu o paralelă între felul în care tu ai fost crescut și educat și felul în care reacționezi acum la provocările în relația cu copilul sau copiii. Spre exemplu dacă săpăm prin amintiri putem observa că avem aceleași reacții la plânsul copiilor pe care părinții noștri le-au avut față de noi, atunci când plângeam.

Iti recomandam si cartea: 

Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor, de Francoise Dolto

Această metodă te ajută să-ți îmbunătățești nu doar relația cu copilul, dar și pe cea cu tine însuți, te ajută să-ți înțelegi mai bine reacțiile și să găsești resurse ușor de pus în practică și foarte eficiente. O recomand nu doar celor ce au copii, dar și celor ce interacționează frecvent cu cei mici și sunt implicați, într-o formă sau alta, în educarea lor.

Articol scris de Adriana Mitu – trainer Aware Parenting, autoarea cărții „Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine”.

http://adrianamitu.com/proiectele-mele/

respect pentru copii

Citeste si articolul: Copilul meu vorbeste urat. Ce pot sa fac? scris de Adriana Mitu.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU