Capcanele lui „Maninca Tot din Farfurie!”. Rutine Sănătoase la Masă

Care ar fi cea mai sănătoasă rutină la masă? Care sunt capcanele lui „Mănâncă tot din farfurie!”, atât pe termen lung cât şi pe termen scurt. Am rugat-o pe Florina Badea, Health Coach certificat internațional, Blogger @ www.florinabadea.ro, sa ne spuna de ce nu este bine sa-i fortam pe copii sa manince tot din farfurie.  

Cred că fiecare familie ar fi bine să își creeze crea mai bună rutină de mese, în funcție de program și de vârstele copiilor. Dacă pentru copiii mai mici sau sugari alimentația la cerere este indicată, pentru copiii ceva mai mari ar fi indicată o disciplină a meselor. Aceasta trebuie să ţină cont de programul de mișcare, de somn sau alte activități pe care aceștia le au.

În orice caz, micul dejun are un rol esențial în viața noastră, a tuturor – pentru că ne oferă energie pentru întreaga zi. Dacă însă vedem că cel mic nu este atât de matinal și nu se poate bucura de masă la prima oră a dimineții, sau doar ciugulește, nu este indicat să îl forțăm sau să îi îndesăm pe gât mâncarea, în timp ce el se joacă sau face altceva. Aceasta nu este masă, copilul nu învață să mănânce conștient și nu se bucură de întâlnirea cu mâncarea, cu aromele.

O masă luată în silă nu își îndeplinește rolul și este prost asimilată sau deloc.

Celelalte mese importante sunt prânzul și cina, servite într-un același interval zilnic, întrucât sunt în strânsă legătură cu programul de somn și de joacă al celui mic. Copiilor le place rutina, deci nu vă temeți că s-ar plictisi de ea, ei așa se simt în siguranță. Cina este și ea importantă, pe cât posibil de servit la masă cu toată familia, așa încât copiilor să li se ofere și prilejul de socializare cu părinții sau bunicii. O masă în armonie și veselie, nicidecum în încordare sau discuții contradictorii legate de problemele părinților de peste zi.

Mai sunt gustările – cea de dimineață și de după amiază, însă acestea se dozează și în funcție de apetitul copiilor. Unii copii sar peste gustarea de dimineață, dacă iau micul dejun mai târziu, de pildă. Sau sunt copii care poate mai doresc o gustare, cărora e bine să le lăsăm la îndemână opțiuni sănătoase – oleaginoase, fructe, în funcție de vârstă. În orice caz, nu este sănătos pentru copii să le oferim mâncare non stop, în plus față de rutina deja creată. Vor cere ei, dacă au nevoie, în funcție și de cât efort fac și de fluctuațiile apetitului, care sunt normale.

Produsele care îi ajută pe cei mici să își crească imunitatea

Recomandarile noaste de carti pentru copii 

Rutine Sănătoase la Masă bogataDe ce părinții ajung să își împingă copiii să mănânce mai mult decât vor ei la o masă?

După părerea mea, părinții pun un accent exagerat pe cantitatea de mâncare la copii, cu orice preț. Deși dezvoltarea copilului înseamnă mult mai mult decât numărul de kilograme pe care acesta îl are la o anumită vârstă. O colaborare a părinților cu medicul pediatru i-ar ajuta pe aceștia să înțeleagă că apetitul celor mici variază mult. Se întâmplă de la o zi la alta, sau de la o etapă de vârstă la alta, dar niciodată copilul nu va ajunge să flămânzească. Dacă îi va fi cu adevărat foame, va cere.

Baiul este că, la acest moment, în familii copiii nu mai ajung să ceară, nu cunosc senzația de foame. Motivul este acela că sunt îmbuibați cu mâncare la fiecare pas de către părinți, bunici sau bone.

kit imunitate copii

Și ca să răspund exact la întrebarea de ce ajung copiii să mănânce mai mult decât vor ei la o masă, cred că sunt mai multe motive care îi influenţează pe părinţi:

  • Pentru că au impresia că cel mic nu mănâncă cu aceeași poftă ca ei. Doar ca unii copii nu sunt pofticioși, pur și simplu; dacă noi mâncăm cu poftă, nu înseamnă că cei mici trebuie neapărat să ne semene. Așa este, este frustrant pentru un părinte care iubește mâncarea să aibă un copil nepăsător față de ea. Dacă îmi dați voie să vă ofer un sfat, eu nu aș insista prea mult la un astfel de copil, aș păstra relația pe care el o are cu mâncarea așa cum este, fără să încerc cu orice preț să o iubească la nebunie. L-aș urmări însă să văd ce îi place, din opțiunile sănătoase pe care i le prezint. Pe termen lung este mult mai bine așa. De verificat si infestarea cu paraziti la un copil care nu are pofta de mancare.

  • Pentru că nu știu exact ce cantitate de mâncare să îi ofere celui mic. Copilului nu trebuie să i se umple castronul cu mâncare ca unui adult, porțiile lui sunt mai mici, dacă nu vorbim despre copiii peste 12 ani. Palma poate fi un indicator pentru o friptură, de exemplu, iar pumnul pentru o gustare. Este evident deci că palma copilului este mult mai mică decât a noastră, la fel ar trebui să fie și porția respectivă de mâncare.

  • Pentru că nu au încredere în copii. ”E mic, ce știe el? Dacă ar fi după el, nu ar mânca nimic toată ziua.” Adevărul este că știe și simte, dacă îi permitem să își asculte stomacul și să identifice momentele în care chiar îi e foame. Nu să mănânce la comandă, pentru ca mama să nu arunce mâncarea sau pentru că e trist sau furios.

  • Pentru că mulți părinți se gândesc mai mult la cantitatea mâncării, decât la calitatea ei. Dacă s-ar alege mereu alimente bogate în nutrienți, nu ar fi așa o mare problemă dacă cei mici ar sări o masă. Dar copiilor li se și oferă în timpul zilei tot felul de non-alimente, precum: chipsuri, biscuiți din comerț, pufuleți. Afla care sunt 10 alimente de evitat in alimentatia copiilor.

Din păcate, sunt mulți părinți care încearcă o rezolvare a problemei la medic, cerând suplimente, vitamine si minerale, pentru ca cel mic să capete poftă de mâncare. Când ar putea să se gândească mai întâi la mediul în care trăiește copilul, dacă acesta face suficientă mișcare, doarme bine, trăiește într-o familie armonioasă, în care membrii ei se respectă reciproc, dacă este liniște în casă, există o disciplină și o rutină care să îl facă pe copil să înțeleagă că este iubit, în siguranță, acceptat, parte din familia iubitoare? Sigur că e dificil ca părinte să recunoști anumite lucruri, însă nu e corect nici să îi acuzi pe cel mic de probleme, acolo unde ele nu există.

Citeste si:

Co-sleeping sau copilul doarme singur in camera lui?

Metode eficiente prin care părinții pot proteja copiii în caz de imunitate scăzută

Care sunt efectele pe termen scurt și lung asupra copiilor (inclusiv emoționale) atunci când părinții îi forțează să mănânce tot?

Principala problemă este aceea că cel mic nu va putea să se conecteze cu adevărat la corpul lui și să îi înțeleagă nevoile și ritmul. Va dezvolta o relație greșită și periculoasă cu mâncarea, care poate duce în timp la mâncat compulsiv și obezitate. Ar mai fi efecte despre care specialiștii în domeniu vorbesc: tulburări de somn, de comportament, dureri de burtică, vărsături etc.

Am scris pe larg aici despre subiectul ”Mănâncă tot din farfurie”.

Credit foto: Designed by Freepik | 2

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU