Afecțiunile coloanei vertebrale la copii. Beneficiile analizei posturale

Care sunt afecțiunile coloanei vertebrale la copii si cum se face recuperarea medicala. Aflam despre trei tipuri majore de deformări ale curburii coloanei vertebrale: scolioza, cifoza si lordoza.

Încă din primii ani de viață ai copilului, este important, atât pentru părinți cât și pentru medicii pediatri și familie să urmărască etapele de dezvoltare și de dinamică ale copilului: mersul, poziția, evoluțiile pe care acesta le realizează de-alungul lunilor și anilor.

În special, la copilul mic și preșcolar (1-7 ani) și la copilul școlar și adolescent (7-18 ani), afecțiunile coloanei vetrebrale pot deveni vizibile cu ochiul liber, ele putând chiar să conducă către afecțiuni secundare, dacă nu sunt depistate și tratate la timp. Un părinte poate vedea cu ochiul liber o poziție deficitară a corpului, urmărind planurile principalele ale corpului, poziția umerilor, toracele, tipul de respirație și linia coloanei vertebrale.

Există trei tipuri majore de modificări patologice ale coloanei vetrebrale, dar ne propunem în primul rând să le identificăm pe rând, pentru a va fi mai ușor să identificați dacă e cazul sau nu să vă îngrijorați și să mergeți cu copilul la un consult. Atenție, trebuie în primul rând să deosebiți viciile de poziție – atunci când copilul stă prea aplecat asupra foii de scris de exemplu de o anomalie a curburii coloanei vetrebrale.

Un viciu de poziție poate să decurgă evolutiv în timp spre o deformare a coloanei, dar poziția poate fi corectată și redresată către un spate drept în timpul activitătilor copiilor și mersului acestora chiar de către părinți acasă.

Care sunt afecțiunile coloanei vertebrale la copii?

Există trei tipuri majore de deformări ale curburii coloanei vertebrale și le descriem foarte pe scurt, ca ghid de identificare vizuală pentru părinți:

1. Scolioza

Este una dintre cele mai comune deformări ale coloanei vertebrale si poate apare la mijlocul spatelui sau în partea de jos a spatelui, cu grade diverse de deviere. Poate fi indetificată ca o deformare in forma literrei S sau C a coloanei. Urmăriți efectiv linia coloanei vertebrale a copilui, din partea cervicala (de la ceafă) către partea de jos a coloanei.

Vizual, la copilul cu scolioza, ați putea observa că un umar, un omoplat sau coastele dintr-o parte sau un șold pot apărea mai accentuate sau mai înalte ca poziție decât cellalte corespondente de cealalată parte iar capul copilului nu este poziționat central, în prelungirea coloanei.

Atenție în acest caz, pe masură ce progresează deformarea coloanei, apar și modificări ale cutiei toracice adică ale coastelor cât si ale vertebrelor. Diagnosticul se face pe baza examinării clinice dar si cu ajutorul radiografiei din doua incidențe, din față și din profil.

Diagnosticul scoliozei se face pe baza examinării clinice dar si cu ajutorul radiografiei din două unghiuri, din față și din profil.

scolioza Afecțiunile coloanei vertebrale la copii

Tratamentul scoliozei este determinat de medicul ortoped pediatru în funcție de gradul deformării coloanei, având:

  1. deformări mai mici de 20 grade – se rezolvă prin kinetoterapie 
  2. deformări între 20 – 50 grade – se rezolvă prin kinetoterapie și corset
  3. deformări peste 50 grade – necesită intervenție chirurgicală

2. Cifoza 

Este o deformare a coloanei vertebrale în plan vertical, se poate observa prin curbura excesivă a coloanei la nivelul mijlocului spatelui sprte ceafă, așa-numita cocoașă. De asemenea, atenție mai ales în cazul în care copilul se apropie cu capul foarte mult de obiectul la care se uită, spre foaie în jos de exemplu, această poziție deficitată putând indica o afecțiune a ochilor- miopia, copilul nu vede de la distanță și de aceea în mod instinctiv, se apropie de obiectul pe care vrea să îl identifice.

De asemenea, chiar dacă studiile indică faptul că la sugari, această deformare este temporară și ea se corectează natural, este bine ca la semnele de accentuare sau de continuitate a acestei poziții să fie consultat medicul și kinetoterapeutul.

cifoza

3. Lordoza 

Este o postură anormală a coloanei vetebrale în zona dorso-lombară, poate fi identificată cu accentuarea curburii naturale a spatelui, ca în magine. De obicei, ea poate apare ca rezultat al unui viciu de poziție al copilului, purtarea incorectă a ghiozdanului, greutatea acestuia dar poate avea și o cauză patologică, de exemplu, rahitismul (carențe de vitamina D).

Toate aceste afecțiuni ale coloanei vertebrale pot fi corectate din timp dacă apar, atât prin corectarea pozițiilor incorecte ale copilului chiar acasă, de către părinți și educatori. Nu trebuie neglijate sub nicio formă, ele neavand doar consecințe de tip estetic pe măsură ce copilul se dezvoltă, ci și fiziologic, conducând la probleme ale organelor interne, probleme respiratorii, cardiace, etc.

Cum se pot corecta afecțiunile coloanei vertebrale la copii?

Recuperarea medicala se poate face prin Kinetoterapie și analiza posturală.

Un mijloc la îndemână pentru corectarea și restaurarea posturii adecvate a copilului este kinetoterapia, o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcă restabilirea anumitor funcții ale corpului.

Cum funcționează kinetoterapia?

Ȋn cadrul ședințelor, un specialist kinetoterapeut folosește cele mai potrivite programe de exerciții prin care sǎ stimuleze mușchii copilului ce are abilitǎți motorii afectate de o problema ortopedică.

De asemenea, ca parte a consultului clinic înainte de a diagnostica, noi recomandăm:

Analiza posturală

Analiza posturală este o tehnică inovatoare derivată din fizioterapia clasică și reprezintă ansamblul de posturi și poziții globale raportate și adoptate pentru centrul de baza al organismului, coloana vertebrală. 

Posturile ideale de lucru cu pacientul sunt alese în urma unei evaluări posturale, biomecanică si anamnezică, atent efectuate de catre kinetoterapeutul nostru specializat in reeducare postural globală. Așadar fiecare pacient este evaluat și tratat în funcție de urmatoarele criterii:

• Individualitate – întrucat fiecare individ este diferit, trebuie studiat în funcție de unicitatea sa, urmărind patologia osteo-musculară și acționând în funcție de particularitățile pacientului;
• Cauzalitate – reeducarea postural globală împreună cu un studiu atent al pacientului, biomecanic și postural, reuseste sistematic sa ajungă la cauza durerii, eliminând toate compensările acumulate si stabilite in decursul anilor de viata;
• Globalitate – permite tratarea pacientului în totalitate, infuențând in mod pozitiv componentele controlului neuromuscular: propriocepția, forța musculară, timpul de reacție musculară și controlul postural.

Ce tratăm?

Reeducarea postural globală acționează asupra tuturor problemelor care sunt legate de o biomecanică disfunctională, printre acestea regăsindu-se:

• Deficiențe structurale ale deviațiilor coloanei vertebrale: scolioză, hiperlordoză, hipercifoză, genunchiul valgus sau varum, picior plat sau scobit;
• Deficiențe provenite din hiperextensia articulara sau prabușiri: hernie de disc;
• Leziuni articulare: cervical, dorsale sau lombare;
• Probleme respiratorii;
• Probleme sportive, considerate ca acțiuni asupra patologiei și îmbunătățirea performanțelor sportive.

Credit foto: simplebackpain.com


Dr. Valentina ContanuDr. Valentina Contanu Afecțiunile coloanei vertebrale la copii

Medic specialist ortopedie pediatrică ORTO-CLINIC

Dr. Andra Dinu Afecțiunile coloanei vertebrale la copiiDr.D Andra Dinu,

Terapeut Vojta, ORTO-CLINIC

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU