Gest de solidaritate al unui arhitect din Bucuresti. Asistenta gratuita pentru scoli

Tragedia din Clubul Colectiv face sa apara si gesturi de solidaritate printre romani. Arhitectul Horia Bejan a decis sa suspende activitatea propriului birou de arhitectura si sa ofere, printr-un ONG, asistenta gratuita scolilor care nu au avize de la pompieri.

Premierul interimar Sorin Câmpeanu a declarat ca doar 7% dintre școlile din România au avizele și autorizațiile de funcționare în ceea ce privește siguranța la incendiu. Un arhitect din Bucuresti, Horia Bejan, isi arata solidaritatea cu cei afectati de tragedia din Clubul Colectiv printr-un gest deosebit. Acesta va suspenda activitatea propriului birou de arhitectura si va incepe sa ofere asistenta gratuita pentru institutiile de invatamant din Bucureşti și Ilfov, in vederea elaborarii Documentaţiei Tehnice pentru Autorizarea ”la foc” – securitatea la incendiu. 

Gestul arhitectului, doctor în arhitectură și fost cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, este insotit de initiativa de a invita si alti arhitecți, ingineri de instalații si alti specialisti si voluntari, sa participe la efort pentru ca parintii sa-si trimita linistiti copii in scoli, cu incredere ca acestia vor fi in siguranta in caz de incendiu.

Începând de luni activitatea biroului meu de arhitectură va fi suspendată (proiectele în desfăşurare vor fi finalizate), şi voi activa ONG-ul pentru a oferi asistență gratuită pentru instituţiile de învăţământ din Bucureşti și Ilfov pentru elaborarea Documentaţiei Tehnice pentru Autorizarea ”la foc” – Securitatea la incendiu.

 

Horia Bejan a mai spus: „Infrastructura de care dispun, timpul meu și expertiza mea le pun la bătaie în acest proiect. Dacă cineva dorește să se alăture acestui demers este invitat să o facă de aceea nu îmi dau nume, nici a companiei și nici a ONG-ului.

Avem nevoie de arhitecți, de ingineri de instalații, de verificatori de mulți voluntari și s-ar putea chiar de donații. Dar întâi să ne apucăm de lucru, și după să cerem bani.

Mai avem nevoie de oameni care să aibă experiență de management de ONG etc.
Poate fi o bună oportunitate pentru studenți arhitecți care doresc să capete un pic de experiență practică reală.

Doresc să punem la dispoziția școlilor și liceelor, documentația completă și corectă, în baza cărora acestea să poată lansa licitații publice pentru ca aceste instituții să poată funcționa corect. În care copii noștri să poată studia în siguranță.

Gestul arhitectului este insotit si de un apel la implicare concreta in ajutorarea atat a celor afectati de modul cum functioneaza sistemul de stat cat si a institutiilor responsabile.

 

Consider că este una dintre cele mai onorabile abordări de a mă implica în societatea civilă, și nu doar a striga câteva ore în stradă. Nimeni nu vine să ne salveze, va trebui să ne salvăm singuri. Va trebui să ”ne implicăm în treburile cetății”, să învățăm să ne respectăm, să îi respectăm pe cei de lângă noi și să fim noi mai responsabili.

Mesajul transmis prin intermediul retelei Facebook se incheie cu o invitatie de participare la acest demers:

Dacă vrei să participi la această iniţiativă vino luni (9 noiembrie 2015 – n.r.) la ora 19.00 la ușa veche a Facultății de Arhitectură (în strada Biserica Enei), cea de la Fântână. Uşa lui Cerchez, este cea de pe antetul Facultăţii, poate o deschidem pe aia.

 initiativa pentru scoli mai sigure #colectiv 2

Iata care este documentatia tehnica pentru autorizarea „La foc” – Securitatea la incendiu:

  1. Dovada dreptului de proprietate al titularului asupra terenului şi/sau construcţiilor – 2 exemplare (copie);
  2. Raportul de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială „securitate la incendiu” şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţială „securitate la incendiu” privind schimbarea destinaţiei/modernizării sau avizul proiectantului iniţial al construcţiei şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţială „securitate la incendiu” – construcţii şi instalaţii – 2 exemplare;
  3. Scenariul de securitate la incendiu – 2 exemplare;
  4. Planul de situaţie cuprinzând amplasamentul construcţiilor şi amenajărilor proiectate în raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu menţionarea distanţelor faţă de vecinătăţi pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se funcţiunea acestora, precum şi faţă de căile de acces la drumurile publice, menţionându-se lăţimea şi lungimea lor – 2 exemplare;
  5. Documentaţia cuprinzând relevee la situaţia existentă şi planuri cu situaţia propusă pentru fiecare nivel, faţadă şi secţiuni ale construcţiei realizate la scara 1:50 sau 1:100, ori, după caz, scheme ale instalaţiilor utilitare cum sunt cele de gaze combustibile, electrice, de încălzire, de apă, de ventilare, de climatizare şi alte asemenea, precum şi ale instalaţiilor de protecţie împotriva incendiilor – 2 exemplare.

Sursa: Horia Bejan.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU