Detoxifiere de primavara: moft sau necesitate?

Care sunt beneficiile unei cure de detoxifiere? Cum se face o detoxifiere completa? Detoxifiere de primavara: moft sau necesitate?

Detoxifierea e necesara de 2-3 ori pe an pentru a ajuta corpul sa elimine tot ce a acumulat prin alimentatie, cosmetice, aerul inconjurator (poluare), stil de viata urban (expunere la stiri negative de la TV care ne afecteaza subcontientul fara sa ne dam seama, jocuri pe calculator, radiatii de la monitor, etc).

Bineinteles ca aceasta nevoie este individuala, fiecare organism in parte are nevoi unice in functie de stilul de viata. Pentru cei care maninca mai sanatos o detoxifiere de 2-3 ori pe an e suficienta, pentru cei cu stil de viata occidental (mancare de la catering, restaurant sau fast-food) nevoile sunt mai mari.

Cand cere corpul detoxifiere?

Odata cu venirea primaverii, cand vrema se incalzeste si soarele ne lumineaza zilnic, in corpul nostru se produce o schimbare: apare nevoie de regenerare celulara, de miscare si de alimentare cu “energie verde”, adica din legume proaspete, de aceea suntem asa de incantati de tot ce e verde la piata: ceapa verde, urzici, spanac, salata, etc.

Cum se face o detoxifiere completa?

Ficatul are enzime specifice cu ajutorul carora incearca sa anihileze substantele daunatoare organismului. Pe langa ficat, mai participa si rinichii, plamanii, pielea, sistemul digestiv. Aceste organe lucreaza impreuna astfel incat corpul nostru sa pastreze nutrientii importanti in organism iar tot ce este daunator, toxic sa fie eliminat.

O cura de detoxifiere ar fi bine sa tina minim o luna, adica asa cum sunt oranduite si posturile din credinta ortodoxa.

E necesar sa actionam pe mai multe planuri, nu doar sa eliminam din alimentatie ce stim ca este nociv, daunator sanatatii noastre, dar ne este prea greu sa renuntam.

Asadar, la ce alimente ar fi bine sa renuntam?

In primul rand, se stie ca produsele animale genereaza mai multe toxine in corpul nostru decat produsele vegetale. Le putem inlocui cu legume si cereale bogate in proteine precum linte, mazare, fasole, naut (sub forma de humus sau salata de naut), seminte si nuci de toate felurile, orez integral, quinoa, etc.

Uitam o perioada de zahar, cafea, tutun, alcool, alimente procesate, conservanti. Desertul il putem inlocui cu bauturi sanatoase bazate pe fructe , fructe uscate si proaspete, etc.

Toxinele care se formeaza in corpul nostru nu provin doar din alimentatie ci apar si sub forma radicalilor liberi, care apar in urma oxidarii.

O alta sursa nociva pentru corp sunt parfumurile, particulele de plastic din apa, cosmetice, care intra in corpul nostru si perturba functionarea glandei tiroide, caci actioneaza ca si disruptori endocrini.

Apa de baut poate sa contina disruptori hormonali prin migrarea anumitor substante din compozitia ambalajelor de materialele plastice (PET, policarbonaţi).


Vezi si:

Unde mergem cu copilul in weekend

La ce restaurante kid-friendly mergem cu copilul

10 desene animate cu masini


Medicamentele, detergentii si materialele de contructie folosite la constructia casei sau a blocului contin multe substante care pot afecta sanatatea corpului uman.

Atentie la folosirea excesiva a medicamentelor, caci tot ce ingeram ajunge si in ficat care se incarca cu toxine apoi.

Pe cat posibil renuntati la detergentii chimici care au si foarte mult parfum si alegeti variante mai putin agresive: detergenti ecologici, nuci, etc.

O detoxifiere completa presupune:

  • schimbari in alimentatie
  • apa pe care o bem sa fie curata
  • renuntam la cafea, tutun, alcool
  • inlocuim cosmeticele din comert cu produse care contin doar ingrediente naturale
  • hidratare cu sucuri de legume in special, si mai putin de fructe
  • somn adecvat (programul de odihna sa inceapa la ora 10 PM)
  • miscare zilnica, sport de orice fel
  • echilibru in plan emotional

In zilele noastre pare din ce in ce mai greu sa facem alegeri sanatoase pentru alimentatie, apa, cosmetice, stil de viata (somn, sport), insa la un moment dat cu totii resimtim efectele stilului de viata urban, accelerat, prin lipsa de energie, imbolnaviri, etc. Cu atat mai mult este de datoria noastra sa ne protejam corpul ca sa ne putem baza pe el multi ani de acum incolo.

Articol realizat de Zina Nichita, Editor Gokid, pe baza sfaturilor primite de la Dr. Ruxandra Plesea la Atelierul de nutritie.

Va invitam sa participati pe 7 mai la seminarul “Sanatate din farfurie pentru copiii nostri cu Dr. Ruxandra Plesea, unde veti afla cum sa asigurati toti nutrientii necesari cresterii sanatoase a copiilor.

Foto: cc licensed ( BY ) flickr photo by aryaziai

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU