Beneficiile Cod Liver Oil pentru sanatatea copilului

Uleiul din ficat de cod este un element “must have” in procesul de crestere al copiilor. Cod Liver Oil - sursa bogata de ulei din ficat de cod.

Uleiul din ficat de cod este un element “must have” in procesul de crestere al copiilor. Bogat in acizi grasi Omega-3, vitaminele A si D, uleiul din ficat de cod reprezinta un suport bun pentru copil, asigurandu-i echilibrul imunitar, o buna dezvoltare neurocognitiva, osteoarticulara si metabolica. Beneficiile pe care le are uleiul din ficat de cod asupra copiilor pot fi asigurate numai daca acesta are o concentratie optima a anumitor ingrediente, respecta standardele de productie, este natural si nu in ultimul rand, are un gust care sa placa copilului.

De ce este bine sa-i oferi copilului tau Cod Liver Oil?

Cod Liver OilUleiul purificat din ficat de cod este o sursa foarte buna de acizi grasi Omega-3 care au in compozitie EPA (acid eicosapentaenoic), DHA (acid docosahexaenoic) si vitamine A, D si E. Pentru a intelege cum contribuie acesti compusi la sanatatea copilului, vom explica mai jos rolul fiecaruia.

  • EPA (acid eicosapentaenoic) este un acid gras Omega-3, precursor al anumitor eicosanoizi, clasa de substante ce include tromboxani, prostaglandine, leucotriene. Eicosanoizii regleaza procese fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea si cresterea celulara, secretiile hormonale si activitatea de transport celular transmembranar.
  • DHA (acid docosahexaenoic) – este un acid gras Omega-3 cu lant lung, ce se regaseste in cantitati mari la nivelul creierului, mai exact in compozitia acelor structuri care sunt implicate in realizarea sinapselor. Astfel DHA este un constituent important al membranei sinaptice, al veziculelor sinaptice si al conurilor de crestere. Alimentatia si ficatul ofera organismului DHA. Rata de sinteza a DHA la nivel cerebral este redusa, insa acesta este esential pentru mentinerea structurii normale a membranelor neuronale si functionarea optima a sinapselor.
  • Vitamina A este implicata in procesul de crestere sicontribuie la dezvoltarea tesuturilor, sanatatea ochilor si cresterea raspunsului imunitar.
  • Vitamina D contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor, ajutand la absorbtia calciului in organism.
  • Vitamina E este o vitamina liposolubila cu rol antioxidant (protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi). Aceasta este recomandata pentru mentinerea sanatatii inimii si sistemului circulator.

Uleiul de ficat de cod are in compozitie vitaminele A si D, insa pentru rezultate mai bune, cantitatea acestora poate fi suplimentata prin suplimentarea formulei.

Studiile arata ca administrarea Omega-3 in copilarie contribuie la:

Functionarea optima a sistemului nervos al copilului: fosfolipidele din creier contin cantitati mari de acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid arahidronic (AA). DHA si EPA contribuie la mentinerea functionalitatii membranei celulare, asigurandu-i permeabilitatea si o sensibilitate corespunzatoare a receptorilor membranari. Nivelul scazut de DHA se asociaza cu reducerea performantelor cognitive si modificari comportamentale[1], de aceea suplimentarea prin produse specifice contribuie la imbunatatirea performantelor intelectuale ale copiilor[2], imbunatateste statusul copiilor cu tulburari de spectru autist[3] si ADHD[4].

Modularea raspunsului imunitar – acizii grasi Omega-3 exercita un rol antiinflamator (inhiba productia de prostaglandine si leucotriene, reduc productia citokinelor proinflamatoare (TNF-α, IL-1, IL-6 și IL-8) si reduc generarea speciilor reactive de oxigen), fiind si un bun dermatoprotector[5]. Acesta este recomandat copiilor care racesc des, celor care merg la gradinita si scoala si au nevoie de un suport in adaptare[6], dar si in cazul unor copii cu boli cronice respiratorii. De exemplu, administrarea 84 mg EPA si 36 mg DHA contribuie si la reducerea simptomatologiei astmului bronsic la copii.[7]

logo SNPCAR fara umbraCrestere si dezvoltare osoasa – acizii grasi Omega-3 favorizeaza mentinerea unei densitati osoase optime, prin stimularea factorilor care promoveaza osteosinteaza şi acumularea calciului in oase. Studiile arata ca EPA si DHA cresc productia de IGF1 (factorul de crestere insulin-like 1), factor ce promoveaza activitatea osteoblastelor (celule osoase tinere, nediferentiate complet, din care se formeaza osteocitul). Nivelul seric al DHA in perioada de crestere si maturizare a sistemului osos asigura un nivel bun de mineralizare osoasa la maturitate.[8]

Cod Liver Oil mai este recomandat si copiilor aflati sub tratament cu corticoizi – ofera protectie osoasa si imunomodulare[9], copiilor supraponderali pentru reducerea greutatii in caz de supraponderabilitate[10], managementul dislipidemiei[11], a steatozei hepatice[12], dezvoltare musculara si cardiovasculara.

Cod Liver Oil de la Secom®, ideal pentru dezvoltarea copilului

logo_pediatrie_12Special conceput de medicii pediatri, Cod Liver Oil din portofoliul Secom® are o formula optima, ingrediente naturale si un gust foarte bun.

Produsul realizat din ulei purificat din ficat de cod arctic, din Norvegia, contine per lingurita (5 ml): 1225 mg acizi grasi Omega-3 (DHA-600 mg, EPA-400 mg, alti acizi grasi Omega-3 – 225 mg) si un supliment de vitamina A, D si E pentru potentarea efectelor acizilor grasi. Pe langa cantitatea optima a ingredientelor, materia prima de calitate, produsul are un gust natural de capsune, nu contine zahar sau alti aditivi si ajunge pana la 95 de zile de administrare. Acesta poate fi administrat de la varsta de 6 luni si este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie si Societatea de Neurologie si Psihiatrie a Copilului din Romania (SNPCAR).

Asigurati-i copilului o dezvoltare armonioasa si un start bun!

Sursa articol

 

 

[1] PloS ONE 8(6): e66697. doi: 10.1371/journal. pone.0066697, Low Blood Long Chain Omega-3 Fatty Acids in UK Children Are Associated with Poor Cognitive Performance and Behavior: A Cross-Sectional Analysis from the DOLAB Study, Montgimery P. et al

[2] Pl0s-One 2012, 7, e 43909, Docosahexaenoic Acid for Reading Cognition and Behavior in children Aged 7-9 years: A randomized, controlled trial (The DOLAB Study), Richardson, A. et al., ClinicalTrials.gov NCT01066182, Controlled-Trials.com, ISRCTN 99771026, ADHD

[3] Nutrition & Metabolism 2011, 8:34, Nutritional and metabolic status of children with autism vs. neurotypical children, and the association with autism severity, James B. Adams et al.

[4] J. Dev. Behav Pediatr. 28:82-91, 2007, Effect of Supplementation with Polyunsaturated Fatty Acids and Micronutrients on Learning Problems Associated with Child ADHD, Natalie Sinn et al.

[5] Clinics in Dermatology (2010) 28, 440-451, Healing fats of the skin: the structural and immunologic roles of the ω-6 and ω-3 fatty acids, Meagen M. McCusker et al.

[6] J Pediatr 2009;154:391–5, Fish oil n-3 polyunsaturated fatty acids selectively affect plasma cytokines and decrease illness in Thai schoolchildren: a randomized, double-blind, placebo-controlled intervention trial., Thienprasert A. et al.

[7] Eur Respir J 2000; 16:861-865, Dietary supplementation with fish oil rich in ω-3 polyunsaturated fatty acids in children with bronchial asthma, T. Nagakura et al.

[8] Am J Clin Nutr 2007; 85:803-7, n-3 Fatty acids are positively associated with peak bone mineral density and bone accrual in healthy men: the NO2 Study, Magnus Hogstrom et al.

[9] Studii observationale efectuate in 2010-2011 in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti, Romania: “Efectele produsului Cod Liver Oil (ChidLife ® Essentials) ca adjuvant al corticoterapiei in afectiunile autoimune: lupus eritematos sistemic si artrita reumatoida juvenila”.

[10] Endocrine practice Vol. 18 (Suppl 1) March/April 2012, American association of clinical endocrinologists’ guidelines for management of dyslipidemia and prevention of atherosclerosis, ACEE Task Force for the Management of Dyslipidemia and Prevention of Atherosclerosis Writing Committee

[11] Am J Clin Nutr 1997; 65 (suppl): 1645S-54S., n-3 Fatty acids and serum lipoproteins: human studies, William S. Harris

[12] Plos ONE 9(2): e88005. doi: 10.1371/journal.pone.0088005, Feb. 2014, Role of Docosahexaenoic acid Treatment in Improving Liver Histology in Pediatric Nonalcoholic Fatty Liver Disease, Nobili V. et al.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU