Stresul si diabetul – efectul de domino

 

 

Stresul si diabetul – efectul de domino

Nu mai este pentru nimeni o noutate ca stresul a devenit un fenomen omniprezent al zilelor noastre. Starea de alerta permanenta in care se afla organismul nostru, ca urmare a situatiilor stresante, genereaza o serie de reactii, care intr-un final, pot duce la imbolnavire sau complicarea anumitor boli. Diabetul zaharat este una dintre afectiunile in care stresul joaca un rol important. Potrivit unui studiu recent efectuat de Universitatea din Gothenburg, riscul imbolnavirii cu diabet zaharat de tip doi este cu 45% mai mare daca stresul persista pe perioade mai lungi1. De asemenea, nu trebuie neglijata implicarea stresului in evolutia diabetului, acesta fiind responsabil si de aparitia complicatiilor.

 

De la stres la diabet – ce declanseaza imbolnavirea?

Stresul a devenit o invariabila a vietii noastre si este o reactie a organismului la anumiti stimuli exteriori. Sursele stresului pot fi atat fizice (o boala sau o rana) cat si psihice, problemele de la serviciu, grijile de acasa, instabilitatea financiara etc. Atunci cand apare o situatie stresanta, corpul se pregateste sa reactioneze, activandu-se semnalul “lupta sau fugi” (“fight-or-flight” – orig.). In aceasta etapa, scade productia de insulina si creste nivelul hormonilor de stres, epinefrina si cortizolul, care geneaza mai multa energie (glucoza si grasimi) catre celule. Reactia este una normala pentru ca doar un nivel ridicat de glicemie poate ajuta corpul sa se mobilizeze. In cazul in care situatiile de stres se repeta, incep sa apara disfunctii in mecanismul de reglare a glicemiei din sange (hiperglicemie) si o suprasolicitare a functiilor pancreasului. In cazul in care stresul persista o perioada mai indelungata, mecanismele de reglare ale organismului nu mai reactioneaza si se ajunge la diabet din cauza nivelului ridicat de glucoza in sange.

 

Efectele stresului asupra diabeticului

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai vulnerabile la stres. In cazul acestei categorii, controlul glicemiei este deja problematic, iar cresterea nivelului de cortizol, ca urmare a stresului, duce la aparitia sindromului Cushing. Acesta este cauzat de expunerea prelungita la cortizol si se manifesta printr-o crestere specifica in greutate (depuneri de grasime la nivelul fetei, gatului, in jurul talie), probleme ale pielii (acestea devin mai subtiri, apar usor vanatai, vergeturi, ranile se cicatrizeaza mai greu), tulburari psihice, dereglari hormonale, osteoporoza si probleme musculare.

In cazul diabeticilor, stresul mai poate accelera instalarea complicatiilor cardiovasculare ca urmare a hipertensiunii arteriale, dar si a complicatiilor sistemice din cauza glicemiei mari din sange.

 

Actionati sinergic asupra stresului

Daca stresul fizic este mai greu de controlat, stresul psihic poate fi gestionat, astfel incat sa ne afecteze intr-o masura mai mica sanatatea. Primul pas in eliminarea stresului este evitarea situatiilor care provoaca stres. Dar, pentru ca nu putem intotdeauna renunta la serviciu, colegi, sefi, creditul de la banca, trebuie sa incercam sa actionam altfel. Sportul, vacantele, meditatia, psihoterapia sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le putem face pentru a elimina stresul si a reveni la starea de bine. Insa, pentru a preintampina dezechilibrele este recomandat sa actionati si la nivel intern prin imbunatatirea capacitatii de raspuns a organismului la factorii de stres si printr-un bun control al glicemiei.

 

adrenal vitalityAdrenal Vitality™ este o formula complexa cu extract de suprarenale, vitamine, aminoacizi si extracte din plante pentru functionearea optima a glandei suprarenale si cresterea capacitatii de adaptare a organismului. Produsul imbunatateste capacitatea de raspuns a organismului la factorii de stres si contribuie la diminuarea efectelor stresului: mentine masa musculara, reduce excesul de grasime abdominala, actioneaza asupra structurii pielii si a capilarelor, regleaza nivelul de colesterol, tensiunea arteriala, glucoza sangvina si mentine un nivel optim de mineralizare osoasa. Adrenal Vitality™ actioneaza si asupra starii emotionale prin inducerea starii de bine, reducerea iritabilitatii, tristetii si nelinistii emotionale (echilibreaza axa hipotalamus-hipofiza-tiroida-glande suprarenale-gonade).

 

 

Pentru mentinearea nivelului optim al glucozei in sange este recomandat Completia® Diabetic Multivitamin (fara fier). Produsul contine 39 de nutrienti esentiali: vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanti si este imbunatatit cu acid alfa lipoic, inozitol, colina, bioflavonoide, quercitina.

 

Completia® Diabetic Multivitamin (fara fier) stimuleaza producCompletia_diabetic_multivitamin-tia endogena de insulina, imbunatateste sensibilitatea receptorilor celulari insulinici, reduce actiunea insulinazei (enzima care inactiveaza insulina), reduce absorbtia glucozei la nivel intestinal, reduce gluconeogeneza, glicogenoliza si stimuleaza glicoliza. Produsul reduce complicatiile date de cresterea concentratiei de glucoza din sange (complicatiile neurologice, gastrointestinale, cardiovasculare, renale). Datorita aportului de minerale si vitamine, Completia®Diabetic Multivitamin reduce oboseala, stimuleaza metabolismul lipidic (reduce obezitatea) si regleaza tensiunea arteriala.

 

Nu ignorati stresul! Oferiti mai multa atentie sanatatii voastre si incercati sa stabiliti un echilibru si niste limite in tot ceea ce faceti.
Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai bune solutii naturale pentru sanatate.

Referinte:

1 http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130207114418.htm

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU