Cum alegem jucaria potrivita?

Ce ascund jucariile? Ambalaje colorate si magnetice pentru copilul tau. Dar oare este cu adevarat cunoscut ce se poate ascunde intr-un ambalaj frumos? Este el un mar minunat stricat in interior?

Jucandu-se, copiii nostri se pregatesc pentru viata de adult, asadar jucaria trebuie sa ii ofere o experienta reala si libertatea de a-si imagina, experimenta si exprima trairi, astfel dezvoltandu-si abilitatea de a reactiona, libertatea de exprimare, dreptul sau la opinie.

trusa drIn Wikipedia se precizeaza: „Jucăriile sunt obiecte create în general pentru a reda la scară redusă realitatea și a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adulților. Jucăriile pot constitui un liant al relațiilor dintre copii și chiar un suport moral oferit copiilor ca indivizi”.

Continuand pe aceasta idee, iata 5 lucruri ce trebuiesc avute in vedere atunci cand achizitionam o jucarie:

  1. Sa fie potrivita varstei

O jucarie pentru varsta mai mare, va aduce nemultumire si frustrare celui mic, iar o jucarie de varsta prea mica il va plictisi. Din experienta noastra, marja de varsta este de plus minus 6 luni. 

 

2. Sa fie jucarii simple, in ambalaj ce nu supara vizual si bine explicat
Adesea mi s-a intamplat in experienta mea personala de mama, dar adesea aud si de la alti parinti:

” Tocmai i-am luat o jucarie foarte pompoasa si scumpa si se joaca cu ambalajul” sau „Am dat o gramada de bani pe jucarie si s-a jucat doar cateva ore cu ea apoi a ignorat-o complet”, “Copilul meu prefera doar un anumit brand de jucarii” si exemplele pot continua.
Ambalajul jucariei trebuie sa ne ofere strict si corect informatia a ceea ce vom descoperi in interior. O cutie, sau o eticheta incomplete trebuie sa ridice intrebari legate de calitatea continutului (ce se ascunde sub coaja).
Ambalajele, dar si jucariile sofisticate si strident colorate, obosesc pe cel mic si il distrag de la realitatea jocului si de la scopul acelei jucarii.
fructe

3. Sa fie confectionate din material non-toxice si certificate international
Lemnul, cartonul, hartia, fetrul, plusul din bumbac sunt doar cateva din materialele ce nu dauneaza celui mic si deasemena sunt materiale ce se afla in starea lor pura sau sunt astfel “tratate” cat sa nu distorsioneze realitatea sau siguranta jocului. Chiar si in cazul lemnului vopsit este necesar sa verificam daca a fost tratat cu vopsea non-toxica, pe baza de apa, asa cum prevad normele internationale.

4. Sa fie o jucarie educationala, interactiva si aproape de realitate.
Jucaria sau jocul educational ajuta copiii, atat pe cei scolari cat si pe cei prescolari, sa isi dezvolte abilitatile creative, cognitive, auditive, de observatie, de memorie, de socializare.

5. Oferim cate o jucarie pe rand

Chiar daca a fost ziua nazdravanului si a primit multe jucarii, e bine sa nu-i fie puse la dispozitie toate odata, caci va fi debusolat, nu va sti cu care sa se joace prima data si va fi depasit de situatie. Cel mai bine este sa-i lasati 1-2 jucarii sa le descopere, urmand ca pe viitor, sa-i mai faceti “cadou” cate o jucarie. In felul acesta, are timpul si rabdarea necesare descopeririii unei jucarii si nu mai alearga de la una la alta. Ii va acorda atata timp cat considera el ca este nevoie pentru explorarea ei.

Ne dam seama ca o jucarie este buna daca joaca se desfasoara dupa dictonul „Invata jucandu-te!”.

Denisia Hordouan

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU